The Pond Library

De biologische filterlijn

Japanse matten met luchtstenen

Een goede koivijver beschikt over best over twee filterlijnen:

In dit artikel bespreken we de biologische filterlijn. De lijn die instaat voor het zuiveren van het water.

De biologische filterlijn

Alle biologische filterelementen worden best op één filterlijn geplaatst. Het zal ongeveer twee tot drie maanden duren voor uw filters een bacterieboom kunnen opzetten. Die bacteriekulonie zal maar op vulle kapaciteit werken na één jaar.

Micro-organismen hebben stromend water nodig, zuurstof en voeding. Als u een filter stillegt, moet u compleet opnieuw beginnen. Neem dus als waarheid aan dat een biologische filter nooit zijn werk mag stoppen.

Een biologische filterlijn ziet er uit als volgt:

  1. Bodemdrainage in de vijverbodem
  2. Vortex of zeef of andere voorfilter
  3. meerkamerfilter
  4. pomp verbonden met de skimmerpomp door een bypass – (eventueel ultraviolet straler) – (eventueel zandfilter) – (eventueel verwarmingstoestel) – (eventueel druppelfilter)
  5. terug naar vijver dertig centimeter onder waterniveau.

Wanneer we een ultraviolet straler hebben op de biologische filterlijn en we leggen de straler uit in de winter, moeten we opletten voor beschadiging door vorst. Isuleer de lamp goed en laat het water verder door de lamp stromen of neem de lamp weg.

Beluchten van biologische filterelementen

In de prefilters of multichamber hebben we ons biologisch filtermedium met de bacterieboom. Hier MOETEN we extra zuurstof inbrengen, indien we een instandhouding van de aërobe bacteriën willen. Ook is de kans op de ontwikkeling van anaërobe bacteriën kleiner.

Zuurstof brengen we in de prefilters of multichambers door middel van een beluchtingspomp (de High blow 40 is de meest gebruikte). Via zuurstofsteentjes krijgen we zuurstof. We hangen de zuurstofsteentjes niet tot op de bodem van de prefilter of multichamber; vuil wordt dan omgewoeld. We plaatsen de zuurstofsteentjes bovenaan. Daar bevinden zich immers de nuttige bacteriën. Bij de prefilters met sponzen hangen we de zuurstofsteentjes een beetje onder de sponzen.

De definitie van een goede biologische filterlijn:

  • Een biologische filter bestaat uit filtermateriaal dat een goede aanhechting heeft aan micro-organismen. Het filtermateriaal filtert van grof naar fijn.
  • Een biologische filter wordt 24 uur op 24 voorzien van vijverwater. We leggen een biologische filter dus nooit uit.
  • Er is een reservepomp om een eventuele panne van de biologische filterpomp op te vangen.
  • Een biologische filter bestaat uit aparte compartimenten die elk voorzien zijn van een conische bodem met afvoer.
  • Elk compartiment heeft een goede beluchting voor de micro-organismen.
  • De biologische filterelementen zijn beschermd tegen de koude en tegen licht.
  • De biologische filter wordt voorafgegaan door een voorfilter, zoals een vortex.
  • De biologische filter heeft een gestroomlijnde vorm en heeft geen ruwe wanden. Rond is de beste vorm.

Een biologische filter die voorafgegaan wordt door een voorfilter (vortex,zeef,trommelfilter), samen met een goede en vooral regelmatige bediening van bodemdrainages en onderhoud van de vijver en filter, resulteert in een perfect werkend systeem waarin de biologische filtermaterialen per uitzondering zullen moeten worden schoongemaakt.

Edwig Boeykens

Edwig Boeykens

Edwig Boeykens is koi auteur en schreef o.a. het boek 'Koi Trilogie' en 'Koi & Co'. Edwig was ook eindredacteur van het magazine van de Vlaamse Koi- en vijvervrienden en verzorgde tevens de ombudsdienst van deze voormalige Belgische koivereniging.

Artikel Inhoud

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.