Een skimmer of schuimspaan is een toestel dat gebruikt wordt in de vijverbouw om op het wateroppervlak drijvend vuil af te voeren. Bladval, vuil en stof die tijdens het gehele jaar op het vijveroppervlak komen drijven, worden met een skimmer mooi afgezogen. Met een skimmer is uw wateroppervlak altijd even mooi. Het vuil kan niet bezinken, de vijver en de filter worden dus minder belast.
Een bijkomend voordeel van een skimmer is dat, door constante afzuiging van het oppervlaktewater, dit water ook in contact zal komen met zuurstof. Een skimmer is dus ook een zuurstofleverancier en dat is mooi meegenomen.
De muurskimmer is te verkrijgen voor zowel folie- als polyestervijvers. De skimmers voor folievijvers zijn ietsje duurder dan de skimmers voor polyestervijvers omdat ze een extra rand hebben voor de foliebevestiging. Je kunt een muurskimmer kopen met kleine of grote mond, al naargelang de grootte van het wateroppervlak. De kracht van de skimmer zit hem in de pomp die je erop aansluit. Deze pomp staat altijd buiten de vijver, dus in droge opstelling. Hoe meer debiet de pomp geeft, hoe krachtiger de skimmer zal werken.Een pomp met een te hoog vermogen zal de elektriciteitsrekening snel doen oplopen. Kies dus een pomp die niet teveel verbruikt.
Een skimmer ligt niet het gehele jaar aan. In de winter, wanneer er geen vuil meer in de vijver waait en zeker wanneer het vriest, leggen we de skimmer stil en nemen we de pomp weg. Zorg er wel voor dat je tussen skimmer en pomp een snelkoppelingskraan bevestigt, want de skimmer bevindt zich voor de helft onder het waterniveau.
Er zijn verschillende redenen om een skimmer stil te leggen:
- Wanneer het ernstig vriest zou de installatie (pomp) stuk kunnen vriezen.
- In de winter zal er minder vuil in het water waaien waardoor het niet echt noodzakelijk is de skimmer te laten aanliggen. Dat scheelt in elektriciteit.
- Te sterke afkoeling zouden krijgen van water door constante afzuiging van het bovenste water dat onderhevig is aan het vriesweer.
Het plaatsen van een skimmer
De plaatsing van de skimmer is ook belangrijk, alsook te weten waar het water dat van de skimmer komt, naartoe moet. Wanneer ons filtersysteem een “gravity” installatie is, dan wordt het water van de filter naar de vijver gestuurd onder waterniveau. Het water komt via een wanddoorvoer terug in de vijver, ongeveer 30 cm onder waterniveau. In dat geval plaatsen we de skimmer aan de andere kant van de vijver, tegenover de wanddoorvoer. Ook letten we op waar de meeste wind vandaan komt. In ons klimaat is dat het westen en noordwesten. We plaatsen de skimmer zo dat de wind al zoveel mogelijk vuil op het water naar de skimmer toe blaast. Het is een beetje zoeken naar de juiste plaats voor de skimmer. Zeker bij filterinstallaties die het water terug in de vijver brengen (pompgevoederde installaties) boven het wateroppervlak via een waterval of iets dergelijks, moet zeker goed nagedacht worden over de plaatsing van de skimmer.
We hebben nu al een antwoord op de vraag waar we de skimmer gaan plaatsen? Nu hoe. Dat is vrij eenvoudig. Plaats de skimmer zodanig dat de mondopening van de skimmer voor 50 % onder het waterniveau zit, liefst nog ietsje meer. Dit is heel belangrijk want als de skimmer niet over voldoende water kan beschikken en het water in de zomer verdampt, dan komt de skimmerpomp zonder water te zitten en loopt ze stuk. Een muurskimmer bouwen we altijd in de vijverrand in. De skimmer kunnen we dan wegsteken tussen rotsen. Let er wel op dat het vuil nog voldoende in de skimmer terechtkan. Ook heel ideaal om een skimmer te verbergen, is onder een houten terras dat wat over het water uitsteekt. De skimmer kunnen we in dit geval onder de terrasplanken verstoppen.
Integratie in het filtersysteem
Voor een skimmer voorzien we altijd een aparte filterlijn. We mogen dus niet de circulatiepomp van de biologische filterlijn inzetten voor de werking van de skimmer. Dit verzwakt ons systeem enorm. Ook mogen we geen twee skimmers op één pomp aansluiten, tenzij we een zeer sterke pomp hebben. Nadelen:
- De ene skimmer zal beter werken dan de andere.
- De afzuiging wordt gehalveerd en ongelijkmatig verdeeld.
- We hebben een sterke pomp nodig om beide skimmers te bedienen. Het verbruik ligt te hoog.
De laatste stap die we moeten zetten: waar moeten we met het water naartoe dat van de skimmer komt? Een druppelfilter zouden we met de skimmer kunnen bevoorraden, maar als we de skimmer moeten stilleggen omwille van vriesweer, dan zijn de bacteriën in onze druppelfilter ten dode opgeschreven. We kunnen ook de ultraviolet straler bevoorraden met water dat van de skimmerpomp komt. De skimmer en de ultraviolet straler hebben we in de winter niet nodig, die zouden we dus beiden kunnen afleggen.
De skimmerlijn
Dit is een voorbeeld van een mogelijke skimmerlijn:
Skimmerlijn : Skimmer – pomp verbonden met de biologische pomp door een bypass – (eventueel een zandfilter) – (eventueel een ultraviolet straler) – terug naar vijver dertig centimeter onder waterniveau met eventueel een bypass naar de waterval.
We zien dat de pomp van de skimmer verbonden is met de biologische filterpomp. Voor een eventuele panne van de biologische filterpomp hebben we zo een reservepomp.
Onderhoud
Een skimmer onderhoud je door gewoonweg regelmatig het mandje te ledigen waarin zich het vuil verzamelt. Doe dit wel vaak want het mandje is niet bepaald groot te noemen.
Het gebeurt behoorlijk vaak dat vuil toch door de mazen van het mandje gaat. Deze vuiltjes komen dan in de pomp terecht en zorgen ervoor dat minder water verpompt kan worden. Het debiet en de werking van de skimmer verminderen en de skimmerpomp loopt kans op schade. Leg de skimmerpomp stil. Sluit de afsluitklep tussen skimmermand en skimmerpomp af en neem de pomp weg. U zult merken dat het ronddraaiende deel van de pomp bevuild is. Maak alles vrij en installeer de skimmerpomp opnieuw. Open de afsluitklep tussen skimmermand en skimmerpomp. Sluit de skimmerpomp weer aan.
De skimmer werkt opnieuw normaal.