BETA The Pond Library

De zelfbouw eiwitafschuimer van Frans Felten na 3 jaar

schuim-van-eiwit-afschuimer

In 2010 publiceerden we op de site een artikel over een éénvoudig prototype zelfbouw eiwitafschuimer. Deze eiwitafschuimer draait nu inmiddels een 3 tal jaar op de koivijver van Frans Velten en dit zijn de bevindingen en een evaluatie van de werking.

Evaluatie

  • Mijn afschuimer draait inmiddels zo’n 3 jaar.
  • De opbrengst bedraagt ongeveer 1 liter per 24 uur, donker bijna zwarte vloeistof uit schoon vijverwater.
  • Nauwelijks water verlies.
  • Per jaar 1 x schoonmaken. Tussendoor blokkeer ik soms de invoer voor enkele seconden, om het water geforceerd door de schuim afvoer te persen. Dit om de fles doorzichtig te houden en de leiding schoon.
  • De vuilwater afvoer gaat rechtstreeks naar de riolering.
  • Geen schuim of bellen op het water oppervlakte.
  • Maximaal belucht water naar mijn bio filter, (bacteriën kunnen nooit genoeg zuurstof krijgen.
  • S’nachts is de schuim productie veel groter dan overdag, waarom, daar heb ik geen antwoord op.
eiwitafschuimer

Uitleg over de eiwit afschuimer zelf.

Mijn eiwit afschuimer is 1,30 mtr. hoog en 30 cm ingegraven om de contact tijd lucht en water te verlengen. De Colafles zit gelijmd op pvc eindstuk met schroefdeksel, dus demontabel. Het koppelstuk heeft 2 rubber afsluitingen, dus ook demontabel en geeft je wat speling in de lengte. Het geheel is 125 mm riolering buis. De wateringang is 32 mm. De uitloop is 50mm, omdat het water vrij naar het filter loopt. (dit is afhankelijk van de sterkte van de pomp). De buis (5), in uitvoer en lucht kunnen geplaatst worden tot aan het filter. De buis aan de bovenkant nog niet afzagen. We kunnen, als we de pomp aanzetten, de hoogte van het water (met en zonder lucht)  zien. 1 2 en 3 kunnen nu geplaatst worden. Alle bochten van psp met rubber afdicht ringen gebruikt. Dit maakt het mogelijk om aanpassingen te maken of schoon te maken.

schets-eiwitafschuimer-frans-felten

Deze beschrijving betreft mijn afschuimer, maar wellicht kan het door handige hobbyisten geperfectioneerd worden.

Een maal per jaar, water ververst (bij opstart) bij populatie van 8 Koi’s op 5500 liter water.

eiwitafschuimer-in-werking

Bijpassende artikels

Frans Felten

Frans Felten

Frans Felten uit Nederland is met pensioen en heeft aardig wat tijd voor het beoefenen van zijn vijverhobby en het vergaren van kennis.?Zijn ideeën over filtering, heeft hij opgedaan door diverse aquaria. Van rommeltje tot verschillende specialisaties, met als het laatste zee aquarium. Eigenlijk altijd met vrij veel succes, waarschijnlijk omdat Frans zich altijd in de materie verdiept heeft. Voor zeewater is het bestuderen van de stof een absolute must. Laat een emmer zoet water staan ,dan dan kun je lang wachten voor het bederft, een emmer zout water stinkt al na een uur. De theorie achter zeewater is altijd een leidraad voor zijn redeneringen.
Frans leest veel over vijvers en filters maar heeft vaak enige twijfels en speelt met de gedachte dit beter te kunnen verwezenlijken. Zijn eigen ideeën wil hij dan ook graag delen.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.