Een koivijver zonder filter is geen koivijver. Een filter voor een goede koivijver is absuluut noodzakelijk en een must Een koivijver moet beschikken over een degelijk filter. Het is aan te bevelen om de filter groter te kopen dan nodig. Zo heb je een buffer voor uw groeiende koi en meer vervuilende koi.Pomp gevoederde filtersystemen voor koivijvers kan ik niet aanraden. In een koivijver is nu eenmaal teveel zweefvuil. Met pomp gevoederde systemen legt stof en vuil zich op de bodem. De woelende koi doet dit stof en vuil opwaaien met ondoorzichtig water als gevolg. Een “gravity” gevoederd systeem neemt het vuil dat op de bodem ligt op en voert het af naar de filter.
Omdat een compleet filtersysteem voor de koivijver zomaar niet in enkele zinnen kan worden uitgelegd, hebben wij verschillende artikels geschreven op deze Web site. Dit artikel is een inleiding tot een compleet filtersysteem voor de koivijver.
Het kiezen van een filtersysteem voor een koivijver is niet zomaar vlug naar een vijverzaak gaan, een filter kopen en de zaak thuis installeren. Neen. Een filtersysteem kiezen voor een koivijver moet doordacht gebeuren en niet overhaast. Eerst plannen en dan uitvoeren is de gouden regel.
Op een filtersysteem voor de koivijver mag men niet besparen. Een filtersysteem dat een koivijver zal moeten onderhouden is het HART van het gehele systeem. In een koivijver horen geen planten thuis en bodemsubstraat is al eveneens uitgesloten. Daarbij komt dat koi niet bepaald de braafste vissen zijn op aard. Ze zijn misschien wel lief voor u, maar ze zijn niet bepaald zachtaardig voor de organische belasting van uw koivijver. We weten dat bacteriën de belangrijkste wezentjes zijn in een vijver. Waar anders dan in een filter kan men bacteriën in een koivijver gaan onderbrengen?
Een filtersysteem voor een koivijver moet in staat zijn om zweefvuil op te vangen en bij te houden. Organisch materiaal en stofdeeltjes hebben we sowieso. Daar kunnen we niet van onderuit. Ook deze vuildeeltjes zijn onderhevig aan de zwaartekracht van de aarde. Zo komen ze op de bodem van onze koivijver terecht. Nu weet je het misschien wel of niet, maar een koi is een karperachtige en de aard van een karperachtige ligt nu eenmaal in het woelen op de bodem op zoek naar eetbare bestanddelen. Dit natuurlijk karakter heeft opwoelend vuil -ook zweefvuil genoemd- tot gevolg. Zweefvuil is nu niet bepaald schadelijk maar het maakt uw water troebel en dat is iets wat een koihouder wel kan missen. Hij kan immers zijn prachtige koi niet ten vulle bewonderen.
Nu hebben we twee grote groepen van filtersystemen op de markt. De gravity- en de pomp gevoederde filtersystemen. Voor een koivijver zijn enkel de gravity gevoederde filtersystemen geschikt. Zij zijn het best in staat om vuil van de bodem in de koivijver weg te halen en te verwerken in de verschillende compartimenten van het filtersysteem. Een gravity filtersysteem krijgt namelijk water vanuit de koivijver via een aantal bodemdrains die zich op de bodem van de koivijver bevinden.
Een gravity filtersysteem staat op gelijke hoogte met het waterniveau in de koivijver. Filter en koivijver zijn ononderbroken verbonden met de bodemdrains. Een gravity filtersysteem werkt volgens de alom bekende wet van de communicerende vaten. De natuurlijke druk boven op de koivijver en de wegzuigende kracht van een circulatiepomp op het einde van de filterlijn maakt het mogelijk dat vuil uit de koivijver wordt opgenomen in de bodemdrainage, wordt meegevoerd in de buis om uiteindelijk in het eerste compartiment (de vortex) van de filterlijn terecht te komen. Het filteren kan beginnen.
De basiselementen waaruit een filtersysteem voor een koivijver moet beschikken zijn:
- Een filterkelder
- Een aantal bodemdrains (afhankelijk van de oppervlakte van de koivijver en de inhoud)
- Een vortex of ander voorfilter zoals zeef, trommelfilter, filterborstels
- Een meerkamerfilter
- Ultraviolet straler
- Circulatiepomp
- Beluchtingspomp
Een filtersysteem voor de koivijver kan verder nog bestaan uit:
- Een skimmer met bijhorende pomp
- Een druppelfilter
- Een zandfilter
- Een verwarmingstoestel.
Een goede koivijver beschikt over twee filterlijnen: