BETA POND LIBRARY

Zelf een druppeltoren maken

druppeltoren-met-stapelbakken

Een druppeltoren is een mooie aanvulling op het filtersysteem en biedt heel wat voordelen. Leuk om weten is dat een druppelfilter heel erg makkelijk zelf te maken is. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en zelf een druppelfilter in elkaar te knutselen.

Verschillende bouw mogelijkheden

Er zijn verschillende interpretaties mogelijk om een druppelfilter te bouwen. In dit artikel vertel ik u hoe we een druppelfilter maken uit kunststof stapelbakken . Naar mijn mening het beste systeem qua bouw, onderhoud en werking.

Met stapelbakken hoeft u de druppeltoren niet waterdicht te maken. Het makkelijk monteren en demonteren (voor nazicht en onderhoud) is eveneens mooi meegenomen. De juiste stapelbakken maken de druppeltoren ook niet luchtdicht. Continu kan verse lucht de druppeltoren binnen.

Keuze van de stapelbakken

Het aantal stapelbakken is volgens eigen keuze en mogelijkheden van de vijverpomp die de druppeltoren moet bevoorraden. Kies voor stevige bakken (zeker de bodem) die voldoende in elkaar passen voor de stevigheid van de toren. Ideaal zijn stapelbakken die in elkaar passen maar die het geheel niet voor 100% luchtdicht maken.

De opbouw

De druppeltoren met stapelbakken kunnen we in drie delen opsplitsen:

  • De bovenste stapelbak met sproeibuis waar het water binnenkomt. (foto 1)
  • De middelste stapelbakken met het filtermedium waar het water doorheen loopt. (foto 2)
  • De onderste stapelbak met vuil afvoer en terugloop naar vijver. (foto 3)

Aan het werk

De bovenste stapelbak

In de bovenste stapelbak gaan we een sproeibuis monteren (50mm PVC). Deze buis gaan we perforeren met een hele reeks gaatjes in enkele rijen. Maak deze gaatjes niet té klein om eventuele verstopping (alg) te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat het water over geheel de sproeibuis verdeeld wordt boren we in het begin minder gaatjes dan op het uiteinde.

Om de sproeibuis waterdicht aan de stapelbak te bevestigen maakte ik gebruik van twee 50 mm wanddoorvoeren. We boren daarom aan beide zijden van de stapelbak een gat waarin de wanddoorvoer gemonteerd kan worden. In de wanddoorvoeren verlijmde ik de 50mm PVC sproeibuis. De wanddoorvoeren schroefde ik stevig aan de stapelbak.

In de bodem van de bovenste stapelbak boren we over de volledige oppervlakte gaten zoals te zien is op de foto. Maak deze gaten best niet té klein maar voldoende groot voor goede doorstroming.

bovenste-stapelbak-zelfbouw-druppeltoren

Middelste stapelbakken

Net zoals bij de bovenste stapelbak maken we in de bodem van deze bakken over de volledige oppervlakte gaten . Verder hoeven we aan deze bakken niks meer te doen.

middelste-stapelbak-zelfbouw-druppeltoren

Onderste stapelbak

Hier voorzien we een terugloop naar de vijver met een 110 mm PVC buis (A) en een vuil afvoer (B). Voor het makkelijk waterdicht maken van de terugloop naar vijver en de vuil afvoer gebruikte ik respectievelijk een 110 mm en 50 mm wanddoorvoer die ik verlijmde en stevig vastschroefde aan de bodem van de onderste bak.

onderste-stapelbak-zelfbouw-druppeltoren

En verder

De druppelfilter bevoorraden we van water met een vijverpomp die een groot debiet kan leveren ook al moet het water tussen, afhankelijk van het aantal bakken, bij benadering een twee meter omhoog gestuwd worden naar de bovenste bak.

Als toevoer gebruiken we een 50 mm PVC buis van vijverpomp naar ingang sproeibuis met daartussen een bolkraan om demonteren van de druppeltoren mogelijk te maken.

In de winter proberen we de druppelfilter te beschermen tegen de ergste koude . We stellen de druppelfilter zoveel mogelijk verborgen op. Door de hoogte en geringe gewicht van de druppeltoren passen we op voor de wind. Ik gebruikte houten tuinschermen om de druppeltoren in te verbergen.

De filtermediums

Voor druppelfilters gebruiken we altijd filtermaterialen die een goede doorstroming kunnen garanderen en geen onderhoud vergen. Veelgebruikte materialen zijn flocors, bioballen, honinggraten,¦

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tot slot

Vijverpomp aan en biologisch filteren met waterdruppels d.m.v. een zelf gemaakte druppelfilter.

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuin- en omgevingsaanleg.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.