Aangaande het tijdstip van introductie zijn er uiteenlopende jaartallen al naargelang diverse koi boeken. Of hij nu voor het eerst opgemerkt werd in de periode tussen 1804 en 1829 of tussen 1889 en 1890 is voor ons van geen groot belang.
Wel kan gezegd worden dat de KOHAKU de bekendste variëteit is van het hele koi gamma. In Japan is op verschillende wedstrijden het deelnemersveld voor 40% ingenomen door een KOHAKU.
Hij is zodanig populair dat de Japanners een soort van slagzin hebben ontworpen die luidt: Men begint met een KOHAKU, en men eindigt met een KOHAKU. Heeft het nu te maken met de kleuren wit en rood die ook de Japanse vlag sieren of is het omdat de KOHAKU de eerste kleurkarper is die op de markt kwam, het antwoord moet ik schuldig blijven.
De hoofdzaak is dat de koi een mooi gestroomlijnd lichaam heeft en over een uitzonderlijke huidkwaliteit beschikt. Dit wil zeggen dat het lichaam sneeuwwit moet zijn bekleed met goed afgelijnde patronen. De vinnen en staart moeten mooi zuiver wit zijn. Zoals ik al zij is de huidkwaliteit van zeer groot belang. Dit is makkelijk te herkennen. Men bekijkt het hoofd van de koi. Aangezien de hoofdhuid niet bedekt is met schubben en daardoor de kleur beter door komt, moet je er voor zorgen dat juist daar de huid mooi wit is. Als dan het wit op het hoofd en het wit tussen de patronen mooi gelijk is, dan kun je spreken van een goede huidkwaliteit. Vermijdt jonge koi waarvan het wit op het hoofd aan het vergelen is. Dit is een teken van degeneratie van huidkwaliteit. Het vergelen van de huid kan wel voorkomen bij jumbo koi die een bepaalde ouderdom hebben bereikt en uitgegroeid zijn.
Wat de kleur van de patronen betreft is een andere zaak. Men onderscheidt 3 kleuren HI of rood:
- Het oranjeachtig rood is te mijden aangezien deze kleur niet echt kleurvast is.
- Het donkerrood is evenmin aan te raden omdat bij sommige afstammelingen dit soort rood onstabiel is en bijgevolg kan verbleken
- Het beste is op zoek te gaan naar de felrode kleur
Bij het zoeken naar bepaalde kleurpatronen moet wel goed uitgekeken worden. De koi is namelijk een onberekenbaar fenomeen die voor enorme verrassingen kan zorgen. Bij de koi is het zo dat de rode patronen (de HI) niet aangroeien. De zwarte kleur (de SUMI) echter wel. Het rood dat je bij een jonge KOHAKU aantreft is ook het enige dat je ooit te zien zult krijgen. Daarom is het aangewezen jonge KOHAKU”s aan te schaffen met een volledig rode rug of met zoveel mogelijk rood op de rug. Door de groei zal het rood in stukken breken en een bepaald patroon gaan vormen. Zo zal men nooit met zekerheid kunnen zeggen hoe een jonge koi er na een aantal jaren zal uitzien. Dit is pas het spannendste aan de zaak.
Ook kan het gebeuren dat een KOHAKU die je gekocht hebt voor zijn bepaald patroon er na enkele jaren er heel anders kan uitzien. Dat is het risico dat wij allemaal kunnen lopen, maar schrijf dan omwille van deze gedaanteverandering deze vis niet af. Iedere vis is een unicum op zich.
Zo kan het ook voorvallen dat na enkele jaren plotseling enkele zwarte stipjes te voorschijn komen waardoor hij naar een andere variëteit verwezen wordt, nl. de TAISHO SANKE. Hoedt U bijgevolg voor donkere vlekken onder de huid, de kans is groot dat achteraf de SUMI (het zwart) gaat doorbreken en dat is zeker de bedoeling niet als je absuluut zeker wil zijn dat je een KOHAKU in je vijver wil.
In het beginstadium van de koi liefhebberij werd er wel degelijk rekening gehouden met de patronen. Zo moest de HI of het rood minstens 2,5 cm van de aanzet van de staart blijven en mocht er geen rood over de ogen aanwezig zijn. Rode lippen of een rode vlek op de lippen (KUCHIBENI) werd eveneens niet geduld. Nu er meer aandacht wordt geschonken aan de huidkwaliteit en minder op het patroon zelf, is men veel tuleranter geworden aangaande de tekening. Wel wordt geëist dat de patronen mooi afgelijnd zijn. Grote vlekken spreken natuurlijk meer aan dan kleine vlekken.
Vermits de schubben naar achter gericht zijn, zal bijgevolg de kleur aan het einde van een patroon veel intenser zijn dan bij het begin van een tekening. (KIWA =Rand aan het einde van een kleurpatroon ) Het begin van iedere kleurzone wordt overlapt door de laatste schub van het wit gedeelte van de KOHAKU. ( SASHI = Beginrand van een kleurpatroon )
Door het opsplitsen van de HI gaan zich bepaalde patronen vormen die bij de KOHAKU een onderverdeling teweeg gebracht hebben.
Zo verkregen wij:
- MAROTEN KOHAKU: Deze koi heeft naast het normale vlekken patroon ook nog een afzonderlijke vlek op het hoofd.
- IPPON HI KOHAKU of STRAITH Hl KOHAKU : Kohaku waarvan het patroon bestaat uit één lange vlek die loopt van kop tot staart.
- ICHIDAN KOHAKU: Witrode koi met één rode vlek op het lichaam.
- NIDAN KOHAKU: Kohaku met een patroon bestaande uit twee rode vlekken.
- SANDAN KOHAKU: Vis met drie rode vlekken op witte ondergrond.
- YODAN KOHAKU: Deze koi bezit een tekening bestaande uit vier rode zones.
- GODAN KOHAKU: Koi met vijf rode vlekken.
Verder onderscheidt men nog:
- INAZUMA KOHAKU: Deze koi beschikt over een zigzag patroon waarvan de HI afwisselend van links naar rechts van de rugvin over het lichaam is verspreid.
- KUCHIBENI KOHAKU : Koi met rode lippen of met een rode vlek over de de lippen.
- HANATSUKI KOHAKU : Het rode patroon loopt tussen de ogen tot aan de neus zonder de oogranden te raken.
- MENKABURI KOHAKU : Het rode patroon bedekt geheel of gedeeltelijk het hoofd en kan de ogen overlappen.
- KANOKO KOHAKU : Koi met rode zones waarvan de rode schubben geisuleerd zijn door witte schubben.
- FLOWERY KOHAKU : Koi met veel kleine rode vlekken.
- GOTEN ZAKURA KOHAKU : Koi met een kersenbloesem patroon. De afzonderlijke vlekken lijken op frambozen. Het is net alsof iedere rode schub met een fijn wit rand je afgeboord is.
Aankooptips
Voor we het artikel over de KOHAKU afsluiten gaan we nog even de belangrijkste punten op een rijtje zetten:
- Kijk bij de aankoop naar een goede lichaamsbouw
- Een prima huidkwaliteit is vereist: Zuivere witte zones tussen goed afgetekende patronen.
- Let er op dat bij de aankoop van een jonge Kohaku dat er zoveel mogelijk rood aanwezig is op het lichaam
- Zorg dat de vis beschikt over zuiver witte vinnen en staart.
- Een ander zichtbaar teken van een goede afstamming is, wanneer een Kohaku over blauwe oogranden beschikt.)