BETA POND LIBRARY

Netten en transporteren van koi

japans-schepnet-2

Koi kunnen we maar op één enkele manier goed netten en dat is op een rustige kalme manier en met de juiste materialen.

We kunnen enkele voorbereidingen treffen bij het netten van een koi:

  • De meetbak of het inspectievat op het wateroppervlak plaatsen. Vooraleer we de koi vangen zetten we de meetbak of het inspectievat op het wateroppervlak. Gesloten recipi ënten zoals het inspectievat of gesloten meetbakken laten we wat vullopen met vijverwater. Een tweede persoon kan de bak of het vat vasthouden zodat het niet wegdrijft.
  • We houden het Japans schepnet, mouwnet bij de hand. We kunnen enkel koi op een rustige manier vangen wanneer we alles in handbereik hebben Ook de andere materialen voor het transport naar een andere vijver of de hospitaaltank hebben we best binnen handbereik zodat geen tijd verloren gaat tussen het vangen van de koi en zijn bestemming. Nu kunnen we overgaan tot het netten van de koi. Het grote voordeel is dat koi van nature uit heel rustige, tamme vissen zijn die zich vrij vlug laten vangen op voorwaarde dat we het zelf rustig aanpakken en geen onverwachte bewegingen maken met ons schepnet.

Stappen bij het netten van koi

Japans schepnet bij de hand nemen en de koi netten

We nemen een voldoende groot Japanse schepnet met een lange steel. Rond de vijver hollen en een té klein schepnet zijn uit den boze. We brengen het schepnet onder water en proberen de koi te vangen. Een eerste poging zal misschien niet lukken maar hou alvast je schepnet altijd onder water en haal het niet steeds boven wanneer een poging mislukt is. Het steeds weer uit het water nemen en in het water houden van het schepnet is niet bevorderlijk voor een rustige vangst. Blijf rustig en kalm, lukt het niet om de koi te vangen dan is het aan te raden om de koi vertrouwt te maken met het schepnet door het een tijdje in het water te laten liggen en de volgende dag opnieuw te proberen of door het heen en weer te bewegen zonder de bedoeling van de koi effectief te willen vangen.

De koi naar de meetbak of het inspectievat brengen

Wanneer een poging is gelukt en we hebben de koi in het schepnet dan mag je nooit maar dan ook nooit de koi boven water halen en je schepnet optrekken boven het watervlak.

  • Een koi is gevoelig aan de rug
  • We voorkomen dat de koi in het water plonst mocht hij zich uit het schepnet werpen

Hou de koi met het schepnet dus altijd op het watervlak

We brengen de koi tot bij ons recipiënt door ons schepnet te verslepen. Haal de koi niet uit het water maar kantel de bak of het vat en breng het schepnet erin. Kantel het schepnet een beetje en de koi zwemt zonder ongelukken in zijn bak.

Dit is dé manier om een koi te gaan vangen.

Inspecteren of transporteren

Wanneer we de koi gewoon aan een inspectie willen onderwerpen dan kan dit nu gebeuren. Is de koi niet rustig dan kunnen even iets over de bak of het vat leggen. Sommige meetbakken hebben een deksel. Nadat de inspectie is gebeurd kantelen we gewoon de bak of het vat en de koi kan weer naar zijn vrijheid zwemmen.

Een koi die ziek blijkt te zijn en een koi die naar een andere vijver moet zal moeten worden getransporteerd Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Over een korte afstand, binnen uw eigendom, enkele meters
  • Over een middenlange afstand, binnen uw eigendom, enkele 10 tallen meters
  • Over een lange afstand, wanneer een wagen nodig is

In het eerste geval gebruiken we ons speciaal mouwnet. Een mouwnet is lang, smal en aan beide zijden open. Als we koi gevangen hebben kunnen we hem in de meetbak of het inspectievat vlug vangen met het vouwnet. Heel belangrijk is dat we beide zijden dichthouden zodat geen ongelukken kunnen gebeuren. Eens we de koi gevangen hebben in het mouwnet kunnen we hem voorzichtig ui het water tillen en naar zijn bestemming brengen waarna we hem terug loslaten. Deze methode kan gemakkelijk door één persoon voltooid worden

Is de afstand groter, bijvoorbeeld van de ene uithoek van de tuin naar de andere dan vervoeren we de koi best in een gesloten bak of vat beveiligd door bovenaan een deksel aan te brengen. Deze methode voeren we best uit met twee personen. Het gewicht van het vat en vaak ook de omvang maken het niet gemakkelijk om de koi te transporteren. Wanneer de bak of het vat gedragen moet worden zorg er dan in eerste instantie voor dat het recipi ënt voorzien is van een rand om het te kunnen dragen.

Wanneer de afstand met een wagen moet worden overbrugt dan moeten we de koi vervoeren in een plastie zak, goed beveiligd en in de beste omstandigheden.

Daarvoor nemen we best twee plastiek zakken. De kans op lekkages is minder groot en het geheel is sterker, we kunnen de zak met de koi dan beter optillen. We vouwen de zakken bovenaan samen, zo krijgen we een stevige kraag voor het tillen en kunnen we de plastiek zakken é énvoudiger openhouden. We zijn nu klaar om de koi op te vangen in de plastiek zak. We vullen de plastiek zakken met water uit het inspectievat en houden de plastiek zakken wijd open zodat we de koi ermee kunnen opscheppen. We voorzien de zak van een voldoende hoeveelheid vijverwater. Belangrijk want de plasteik zak komt straks plat te liggen in een doos. De koi moet zich voldoende in het water bevinden. Eénmaal de koi opgenomen is in de zak kunnen we hem in zijn doos brengen. De beste dozen zijn die dozen waarmee ze vanuit Japan naar hier komen. Ze zijn smal en lang, ideaal om de zak stevig in vast te houden aan alle kanten. Vraag er eentje bij je koidealer en hou de doos bij voor toekomstige aankopen. Koi handelaars zullen nu extra zuurstof toedienen en eventueel een product om de koi wat rustig te houden voor het transport. Als je maar enkele kil ometers hebt te rijden dan is dit niet echt een noodzaak om te doen. Belangrijk is nu dat we de plastiekzakken luchtdicht maken zodat geen lucht verloren kan gaan. We nemen de uiteinden en maken er een sterke knoop van die we met een tweetal elastieken samenbinden. Uiteindelijk leggen we de plastiek zak plat in de doos en vouwen de doos dicht. Let op dat de koi zich voldoende in het water bevindt. Heb je hiermee geen ervaring dan vul je best eens op voorhand een zak en leg hem in de doos, zo weet je meteen of je al dan niet meer water moet toevoegen. We plaatsen de doos in de koffer van de wagen, goed donker en stevig zodat de doos tijdens vervoer niet kan opvallen of verschuiven.

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuin- en omgevingsaanleg.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.