BETA The Pond Library

Toshio Sakai seminar 2007

toshio-sakai-seminar

In 2004 gaf Toshio Sakai zijn laatste seminarie in België, maar nu 2 jaar wisten Paradise of Japanese koi in samenwerking met Koi@home voor België en NVN in Nederland Sakai opnieuw warm te maken voor een derde seminarie. Het werd een tweedaags seminarie dat op 22 september 2007 doorging in België in het Biznis hotel te Lokeren en op 23 september in Nederland.

Toshio Sakai

Enkele bekende gezichten waren eerder weer van de partij zoals Agnes die opnieuw de voor ons onbegrijpelijke Japanse taal naar verstaanbaar Engels tolkte en Michel Capot.
De grootste hoofdbrok van dit seminarie werd gewijd aan het herkennen van goede en slechte tosai (éénjarige koi) waarbij kiwa en beni (of hi) erg belangrijk zijn. Verder werd voldoende tijd uitgetrokken om de belangrijkste aspecten van het koi jureren uit de doeken te doen waarbij gekeken werd naar de verschillen in het jureren van kleine koi en jumbo koi.

Herkennen van goede tosai

Bij kleine koi is de kwaliteit van de huid het allerbelangrijkste. Hierbij mag men niet alleen naar de kleur kijken wat al te vaak gedaan wordt maar moet men kijken naar de textuur van de huid. Heeft de kleine koi een zijdeachtige huidtextuur of een katoenachtige structuur. Zijde kwaliteit is zacht (soft) en blinkend terwijl katoen kwaliteit veeleer korrelig doffer is. Sakai legde het verschil uit met een wit blad papier dat aan de voorzijde blinkend en glad was en aan de achterzijde ruwer.

Met andere woorden, kijk bij tosai koi niet naar een perfect zuiver witte kleur maar naar de huidtextuur. De textuur (zijde – katoen) heeft immers ook zijn invloed op de ontwikkeling van bijvoorbeeld kiwa. Korrelig kiwa zal bij een kleine koi met zijdeachtige huidkwaliteit ontwikkelen tot mooi afgewerkt kiwa. Mooi, reeds afgewerkt kiwa zal bij een kleine koi vaak verloren gaan bij het verder groeien van de vis.

Kiwa en Sashi

Kiwa dat de schubben volledig volgt is kiwa dat voltooid en af is.
Getand of kiwa met een zaagpatroon is niet wenselijk en duidt op een minderwaardige koi.
Vaak merk je bij kleine koi het hi (rode kleur) van de koi tot in de rugvin doorloopt.
Bij goede koi zal het hi zich altijd uit de rugvin terugtrekken bij de verdere ontwikkeling.

Het hi of beni van een koi moet uniform van kleur zijn en als het ware in verschillende lagen bovenop de koi aangebracht zijn. Vergelijk het met een te schilderen muur met rode verf waarbij je verschillende lagen boven elkaar aanbrengt om een mooie en egale rode kleur te bekomen.
Bij slechte koi zal het hi vanaf het kiwa beginnen verdwijnen.

Vaak zie je dat het hi op het hoofd van een koi dieper rood is dan het hi op het lichaam. Dit is volgens Sakai goed.

Hard hi versus soft hi

De koi moet beschikken over een uniforme, rode kleur en dit wordt bereikt met soft hi. Hard hi is brokkelig en kan aangetoond worden bij het buigen van een koi. Tijdens het buigen komt tussen de rode schubben wit tevoorschijn wat wijst op hard hi. Dit is slecht hi.
Getand of gezaagd kiwa wijst ook op hard hi.

Fukurin

Fukurin is groei van lichtere delen in het hi op de schubben.
Goede koi hebben fukurin. Fukurin moet even verdeed en gelijkmatig van kleur zijn.
Fukurin ontstaat door de groei van de koi.
Verwar fukurin niet met wit worden van het uiteinde van de schubben.

Jureren van een koi

Bij kleine koi onder de 35 cm lengte wordt volgens Toshio Sakai”s eigen judging schema 80% gekeken naar patroon en kleur. De body shape is van ondergeschikt belang.
Bij grotere koi, van 35 tot 45 cm maakt dit nog 50% uit terwijl de overige 50% de body shape zal uitmaken.
Bij de jumbo koi van 80 cm en meer is het patroon niet meer zo belangrijk maar is de body shape van primair belang.
Bij koi tot 40 cm winnen vaak mannelijke koi omdat deze sneller finished zijn dan de vrouwelijke koi.

Het shiro (wit van een koi) wordt bij mannelijie koi vaker geliger dan bij een vrouwelijke koi.
Heel vaak zie je ook dat het hoofd van een koi geliger is dan het overige wit op het lichaam. Dit zou geen probleem zijn.

Voederen

Volg de natuurlijke seizoenen van het bioritme van de koi. Voeder in de lente niet teveel en zeker geen al te eiwitrijk voedsel. Voederen in deze periode gaat grotendeels naar het ontwikkelen van het kuit. Indigestie en versteend kuit kan optreden wanneer in de lente een voeder gegeven wordt wat teveel eiwitten bevat.

In juli, augustus, september en oktober voederen we voor de groei en body shape van een koi. In deze periode heeft koi wel eiwitrijk voedsel nodig.
Willen we onze koi goed laten groeien en een sterke body laten ontwikkelen dan moeten we in deze maanden goed voederen.

Koi die in de winter op een verwarmde vijver gevoederd worden om verder te groeien zullen een ander eetgedrag vertonen dat niet meer aansluit bij de seizoenen.

Afsluiter

Als afsluiter konden we genieten van en diareeks over de koi harvest in Japan.
We bedanken Toshio Sakai en de medewekers van dit derde seminarie voor de boeiende uitleg.

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuin- en omgevingsaanleg.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.