Stap 1: Inspiratie opdoen
Ga eerst op zoek naar inspiratie. Bezoek toontuinen en open-tuindagen waar aangelegde vijvers te zien zijn en praat met vijver bezitters. Zo krijg je een idee van de verschillende stijlen en wat er allemaal mogelijk is. Bedenk ook welke vissen je wilt houden, want dit kan invloed hebben op de keuze van de vijver en filterinstallatie.
Bezoek vijver winkels of koidealers om een idee te krijgen van de mogelijkheden en prijzen. Contacteer een tuinaannemer om eventueel in samenspraak aan een vijver project te werken.
Stap 2: Overweeg de voor- en nadelen
Denk goed na over de voor- en nadelen van elk type vijver. Hoeveel geld wil je eraan uitgeven en wat zijn de kosten voor het materiaal, de beplanting, de filtering en eventuele werkuren? Informeer jezelf goed over de verschillende prijzen van het materiaal.
Stap 3: Maak een plan
Neem een vel papier en teken het bewuste stuk van je tuin op schaal, inclusief de onverplaatsbare elementen zoals bomen, hagen en gebouwen. Teken vervolgens op een ander papier verschillende vijvervormen en knip ze uit. Verschuif ze op het plan en probeer de beste plaats te vinden. Meet alles na en bereken de inhoud van de waterpartij. Bedenk welke beplanting je wilt en waar je die wilt plaatsen. Houd rekening met de diepte voor een goede groei van de waterplanten.
Stap 4: Kosten berekenen
Bereken wat elk vijvermodel zal kosten aan materiaal, beplanting, filtering en werkuren. Als je tevreden bent met de planning, zet dan de vorm uit in de tuin met bijvoorbeeld een tuinslang, koord of wit zand. Bekijk de vijver van alle kanten, van dichtbij en van ver af en vraag familie en vrienden om hun mening.
Stap 5: Problemen oplossen
Houd rekening met eventuele problemen die kunnen rijzen. Ligt het terrein horizontaal? Dan zal er nog veel grond moeten worden verplaatst. Zou je geen graafmachine kunnen inschakelen? Voor een koivijver is de filterinstallatie en de benodigde plaats belangrijk. Het voorzien van bodem drainage zal veel zorgen besparen.
Stap 6: Randafwerking en onderhoud
Denk aan de randafwerking en zorg dat er bij zware regenval geen verrijkte grond in de vijver kan spoelen. Een grote vijver vraagt meer onderhoud dan een kleine waterplas. Houd er ook rekening mee dat een groter volume van water minder onderhevig is aan grote temperatuurschommelingen.
Met deze tips ben je goed voorbereid om aan de slag te gaan met een nieuwe vijver.
Succes!