BETA The Pond Library
Tuinvijver of siervijver

Tuinvijver

Een tuinvijver alias siervijver is een vijvertype waarin siervissen, verschillende soorten van waterplanten en verscheidene waterdieren in harmonie met elkaar samenleven in een biologisch evenwicht Het is het meest aangelegde vijvertype welke de meeste tuin en vijver liefhebbers aanspreekt.

Synoniemen voor de tuinvijver zijn:

 • siervijver
 • plantenvijver
 • planten-moerasvijver
 • natuurnabije vijver

Doel van een tuinvijver

Met de siervijver willen we zo getrouw mogelijk de natuur dicht bij huis brengen. Niet alleen de waterplanten en enkele vijvervissen maar ook andere dieren (insecten, vogels, waterdieren) zullen dit stukje vijver biotoop verder bezoeken.

Principe

We willen een gezonde tuinvijver zonder algen en een biologisch evenwicht tussen waterplanten, vijvervissen en ander dierlijk leven.

 • Bij tuinvijvers primeren de waterplanten, van waterlelies, andere drijfplanten, ondergedoken zuurstofplanten en moerasplanten in de moeraszone.
 • Typisch zijn de verschillende plant niveaus. Verschillende etages zodat een grote verscheidenheid aan planten kan worden aangeplant die elk een andere waterdiepte vereisen.
 • Een beperkte school van geschikte vijvervissen vervolledigen de siervijver zoals de bekende goudwindes, shubunkins, komeetstaartjes en goudrietvoorntjes.
 • Een tuinvijver in evenwicht is een magneet voor andere waterdieren in en rondom de vijver.

Regels

 • In de zomer laten we het wateroppervlak voor 1/3 tot 2/3 dichtgroeien door waterlelies en drijfplanten. Ondergedoken waterplanten (zuurstofplanten) helpen mee het biologische evenwicht in stand te houden. Het vrije wateroppervlak geeft een rustig gevoel en zorgt dat de zon de bovenste waterlagen kan opwarmen om een ideale omgeving te creëren voor vissen en klein dierlijk leven.
 • We voorzien een drietal diepte niveau’s voor de verschillende soorten waterplanten.
  • Niveau 1 is het ondiepe niveau tot 40 cm diep voor de moerasplanten
  • Niveau 2 is het middelste tot 60 cm diep voor de ondergedoken waterplanten (zuurstofplanten)
  • Niveau 3 is het diepste niveau van minimum 80cm tot 1m voor de grote waterlelies waarin ook vissen probleemloos kunnen overwinteren.
 • De nadruk ligt op waterplanten en minder op vijvervissen. Een tuinvijver met meer vissen is een vissenvijver.
 • De integratie in de tuin is belangrijk. Mooie vijverrand in een informele of deels formele vorm en dit in harmonie met de tuinvorm en stijl.

Dit mag niet!

Als de liefde voor vissen groeit, dan misschien ook deze voor de prachtige gekleurde Japanse koi. Maar vergis u niet. Deze vissen zijn niet geschikt als bewoner van een tuinvijver. Deze vissen zijn bodemwoelers en planteneters. Ze kunnen groot worden, tot meer dan 70 cm en grote vissen zijn te belastend voor een tuinvijver/siervijver milieu waar we evenwicht nastreven in de natuur tussen vissen populatie en waterplantengroei.

Dus alle karperachtigen zoals koi, graskapers, goudkarpers en dergelijke zijn uit den boze.

Ook steur is niet de meest geschikt siervijver vis. Deze worden ook niet alleen té groot, steurs kunnen zich ook makkelijk vastzwemmen in de ondergedoken waterplanten. Steuren kunnen namelijk niet achteruit zwemmen.

Kan je echt niet weerstaan aan de pracht van deze grote vissen zoals koi dan neem je best een kijkje bij de koivijver.

Onderhoud

De tuinvijver is een vijvertype dat niet erg veel onderhoud vraagt. Het is een natuurnabije vijver op beperkte schaal. We laten deze vijver dan ook evolueren maar houden het biotoop onder controle. De waterplanten eisen de meeste verzorging. (afgestorven plantendelen weghalen, inkorten, verjongen,¦) Het biologisch evenwicht helpen we een hand door het weghalen van organisch afval van de bodem en het in toom houden van het vissenbestand.

Filtersysteem

De tuinvijver kan zonder een filterinstallatie als we het evenwicht tussen vissen en waterplanten kunnen behouden. De vijver kan voorzien worden van een filter als ondersteuning van het biotoop maar hoeft bij een evenwichtige tuinvijver niet.

De tuinvijver met meer vissen

Alle vijvers waarin meer vissen met veelal gemengd vissenbestand zwemmen dan waterplanten aanwezig zijn om het biologische evenwicht in ere te houden kunnen we bestempelen als vissenvijvers.

Vaak worden tuinvijvers door de jaren vissenvijvers omdat de eigenaars steeds meer vis gaan houden. Veel vijver houders hebben een vissenvijver zonder dat ze het zelf weten. De vijver hobby start met de siervijver, visjes worden aangekocht, planten zich voort, er wordt al eens een vissoort uitgezet die er eigenlijk niet thuishoort. Een vissenvijver is eigenlijk een siervijver maar dan met een veel grotere visbezetting zodat een filter nodig is en waar waterplanten meer ruimte moeten laten voor de vissen.

Mensen starten de hobby vaak met een siervijver voor de rijkdom aan waterplanten en de bescheiden groep vissen. De liefde voor vissen groeit. Bij de bouw van de siervijver werd misschien al rekening gehouden met meer vissen in de toekomst en zijn slechts een aantal kleine aanpassingen nodig (filter bijplaatsen, meer ruimte creëren voor de vissen). Zeker als je de aanbevolen diepte van 80 tot 100cm hebt opgevolgd kan een tuinvijver makkelijk transformeren naar een vissenvijver.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.