BETA POND LIBRARY

10 tips voor je vijver en vissen tijdens een hittegolf

thermometer

Je vijver tijdens de winter is een artikel op deze site welke je informeert wat je moet doen met je vijver en vissen tijdens erge kou. Ook het voorjaar heeft typische gevaren die de kop opsteken zoals het uitbreken van parasitaire infecties.

Maar als de temperaturen in de zomer hoge toppen scheren zijn er ook gevaren en aandachtspunten om je vijver en viseen extreme hitte te doen overleven.post-intro

Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver

We beginnen met een top tip en de belangrijkste van allemaal. Voorzie in extra zuurstof.

In de buitenlucht zit 21% zuurstof die we inademen. In een vijver zit opgelost zuurstof waarvan de maximale waarde 10mg per liter water is.

Onze vissen hebben daarom heel wat minder zuurstof tot hun beschikking. Wanneer de zuurstofwaarde in het vijverwater daalt kan dit al gevolgen hebben.

Een belangrijke factor op de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het water is de watertemperatuur. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe minder zuurstof het kan bevatten.

Ook ondergedoken waterplanten (zuurstofplanten) en met algen begroeide vijverranden groeien bij warme watertemperaturen harder. Hoewel deze waterplanten en algen overdag zuurstof produceren voltrekt tijdens de nacht zit net het omgekeerde proces en verbruiken ze zuurstof.
Dit kan er voor zorgen dat in een vijver met al een laag zuurstof gehalte, dit nog verder daalt gedurende de nacht. Met als gevolg dat er in de loop van de ochtend vissen sterven.
Vissen zijn namelijk koudbloedige dieren en hebben met warm weer juist meer zuurstof nodig!

Hoe meer zuurstof in het vijverwater brengen?

1.Beluchten

Er zijn verschillende manieren van beluchten. Meer zuurstof in het vijverwater breng je met bijvoorbeeld een beluchtingspomp en een beluchtingsschotel, -ring of – stenen.

Ook met een fontein en waterval kun je extra voorzien in zuurstof. Een skimmer kan hier ook toe bijdragen omdat deze constant de bovenste waterlaag ververst.

Een druppeltoren of bakkie shower doet wonderen en levert enorme hoeveelheden zuurstofrijk water.

Belucht ook zeker in de vroege ochtend omdat dit een kritieke periode is. Waterplanten en algen die zuurstof verbruikt hebben tijdens de nacht. Gebruik desnoods een timmerklok om in het vroege ochtendgloren te beginnen met beluchten.

Belucht niet alleen in de vijver maar ook in de biologische kamers van het filter als je dat hebt.

Beluchten

2. Extra stroming voorzien

Extra stroming in het water zorgt voor extra zuurstof en beweging in de vijver. Een goed flow in de vijver en licht kabbelend wateroppervlak zorgen voor extra zuurstofopname.

Stroming in de vijver brengen doe je door middel van een pomp die voor extra circulatie zorgt. Een venturi is ook een goede oplossing. Hierbij wordt lucht aangezogen voor de inlaat en mee de vijver in geblazen waaruit zuurstof kan worden opgenomenAl eerder aangegeven zijn een skimmer en waterval die voor extra stroming kunnen zorgen.

3.Verwijder overtollige algen en zuurstofplanten

Extra zuurstof toedienen is een goede zet maar voorkomen of inperken van groot zuurstof verbruik is dat ook. Daarom is het zeker aangewezen om tijdig een teveel aan algen en zuurstofplanten te oogsten om zo een acuut zuurstof tekort in vooral de ochtend te voorkomen. Door dit te doen zal je pH waarde ook minder schommelen.

Verwijder niet ineens alle algen of zuurstofplanten wanneer dit een wezenlijk onderdeel is van je biologisch systeem en filtratie.

4.Verwijder slib en vuil

Je staat er wellicht niet bij stil, maar bij het biologisch afbreken van bladeren en ander vuil komt gigantisch veel zuurstof kijken door de bacteriewerking. Met een bodemdrain en skimmer ben je daarom al een eind op weg. Heb je die niet, ga dan vooral niet je vijver volledig leegmaken en schoonmaken maar gebruik een net of vijverstofzuiger om het meeste slib en organisch afval weg te halen.

Extra water toevoegen

Door de warme temperaturen zal het waterpeil van de vijver zeker dalen. Je zult dan de vijver moeten bijvullen maar ook als geen extra water nodig is ter aanvulling van een dalend waterpeil kan extra vers water toevoegen soelaas brengen. Naast het inbrengen van extra zuurstof hou je ook de watertemperatuur onder controle.

Het water uit de kraan is lekker koel. Omdat de biologische processen in de vijver tijdens een hittegolf hoogtij vieren is regelmatig verversen en daarmee verdunnen van vijverwater geen overbodige luxe. Hierdoor krijg je ook een lichte verkoeling. Door continu te verversen met een kleine waterstraal kun je de watertemperatuur onder bedwang houden.

Gebruik vers water. Laat daarom een tuinslang die al een tijd in de zon ligt niet meteen in de vijver stromen. Het opgewarmde water in de slang is een bron van ongewenste bacteriën.

Voorzie schaduw over de vijver

Schaduw is belangrijk voor de vijver en vissen. Door in extra schaduw te voorzien voorkom je dat de watertemperatuur te sterk stijgt. Helder water is een uitstekende geleider en het is belangrijk om je vissen en koi tegen de felle zon te beschermen want jawel ook vissen waaronder koi kunnen verbranden door de zon met akelige wonden tot gevolg.. Dit uit zich in het verkleuren (verbleken) van de koi en schubben die er opgezwollen uit zien.

Drijfplanten zoals waterlelies kunnen veel schaduw geven maar ook een boom in de buurt van de vijver. Minder natuurlijk is het gebruik van een parasol of een schaduwdoek of net boven de vijver.

Hou je vissen in de gaten

Naast je vissen gedijen ook sommige bacterie culturen, parasieten, wormen en virussen vast en zeker goed bij de warmere temperaturen. Het gedrag van je vissen verklapt veel. Schuren, flitsen, verstoppen en niet willen eten zijn symptomen die je extra alert moeten maken. Daarnaast hebben grotere vissen hogere eisen; vooral een zuurstofgebrek is het eerst zichtbaar bij de grotere jongens. Komen ze naar lucht happen? dan wordt het tijd om actie te ondernemen.

Stress bij koi

Koi kunnen zowel lage als hoge watertemperaturen verdragen. Waar ze minder goed tegen kunnen en stress veroorzaakt zijn plotse schommelingen in watertemperatuur, van koud naar warm en vervolgens weer terug.

Ook schommelingen in zuurstofgehalte, pH en andere doet ze geen deugd. Hou daarom je waterwaardes in de gaten en voorkom schommelingen.

Koi vaker voeren

Wanner het ganse eco systeem van de vijver op volle toeren draait tijdens een hittegolf is dit ook zo bij het metabolisme van je vissen en in het bijzonder van je koi. Dit betekend dat voer sneller verwerkt is bij hogere watertemperaturen en om die reden kun je je vissen en vooral koi water vaker voeren. Dit betekent niet méér maar wel vaker in kleinere porties.

Wanneer de watertemperatuur een eind in de 20° meet kun je gerust 5x en wat meer in kleinere porties voeren tegenover de gebruikelijke 1 tot 3x per dag bij lagere watertemperatuur.

Verwen je koi gerust op een extraatje zoals zijderupsen, appelsien,watermeloen tijdens een hittegolf.

Zelf genieten

Vergeet vooral zelf niet te genieten van je vijver tijdens zomerse warme dagen met een verfrissend drankje of ijsje op je terras naast de vijver.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuin- en omgevingsaanleg.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.