BETA The Pond Library

Zelf een huidafstrijkje nemen voor visonderzoek

afstrijkje nemen

Als je een vis vangt met een vijvernet of een bowl om een huidafstrijkje te maken, zorg er dan voor dat de vis stil blijft zitten. Laat indien nodig een tweede persoon de vis vasthouden. Sommige mensen verdoven de vis liever voordat ze een huidafstrijkje nemen, maar dit is niet nodig.

Om een huidafstrijkje te maken heb je een spatel of een bot mesje nodig (ervaren hobbyisten kunnen ook rechtstreeks het dekglaasje gebruiken). Plaats het mesje schuin op de schubben en strijk het onder lichte druk met de schubben mee (dus van voor naar achter).

De beste plaatsen om een huidafstrijkje te nemen zijn achter de kieuwen, tussen de borstvinnen en bij de cloaca (anus). Deze plaatsen zijn het meest geschikt omdat het weefsel hier het zachtst is en de kans op het vinden van parasieten groter is. Veel parasieten bevinden zich ook eerst op de onderkant van de vis. Neem bij voorkeur een afstrijkje onder de laterale lijn, zodat eventuele beschadigingen later minder opvallen.

Nadat je met het mesje over de huid bent gegaan, heb je wat slijm op het mesje zitten. Neem een glaasje waar het slijm op moet, bevochtig het eventueel met een druppeltje water, strijk het slijm van het mesje op het glaasje af en leg er vervolgens een dekglaasje overheen. Zo kun je het onder de microscoop onderzoeken.

Het maken van een huidafstrijkje in een bowl of vijver vereist meer ervaring en is wat lastiger, maar het is minder stressvol voor de vis omdat je hem niet hoeft over te brengen naar een bowl.

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuin- en omgevingsaanleg.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.