The Pond Library

Drijfplanten

krabbescheer

Drijvende oppervlakte-planten zijn vooral ideaal voor nieuwe vijvers maar ook bestaande, omdat ze het voor hun groei benodigde koolzuur (CO2) niet uit het water, maar via het oppervlakteblad rechtstreeks uit de atmosfeer halen. 

Waar zuurstofplanten het door koolzuurgebrek laten afweten, zult u met drijfplanten geen problemen krijgen. Een extra voordeel is, dat de in het water hangende worteltjes zoveel voedingsstoffen aan het water onttrekken, dat algen geen kans meer krijgen zich te ontwikkelen.

De groep drijfplanten is niet zo groot, zeker niet als we de inheemse winterharde soorten tellen. Maar ook al zijn ze in soorten gering, ze vormen een zeer nuttige en in sommige gevallen essentiële groep waterplanten.

Voor het verkrijgen van een natuurlijk evenwicht en helder water zijn ze vaak onmisbaar. Hun waarde wordt vooral bepaald door de enorme groeicapaciteit, ook onder omstandigheden waarin de zogenaamde zuurstofplanten het laten afweten.

Krabbescheer

Het drijfvermogen hebben de plantjes te danken aan de met lucht gevulde bladeren, terwijl de in het water hangende worteltjes de voedingsstoffen opnemen. In tegenstelling tot de groep onder water groeiende planten, zijn de drijfplanten voor hun groei niet aangewezen op het aanwezige CO2. Zij benutten het in de atmosfeer aanwezige CO2 direct. Drijfplanten zijn dan ook bij uitstek geschikt om in nieuwe vijvers te worden aangebracht.

Bruikbare soorten zijn kikkerbeet, eendekroos, puntkroos en azulla drijfvaren. Niet winterharde soorten, maar in de maanden mei t.e.m. september goed te gebruiken, zijn het mosselplantje en het vlotvarentje. Deze subtropische plantjes kunnen eventueel in een aquarium overwinteren. Tropische drijfplanten zoals het waternoot en de waterhyacinth kunnen als sierelement dienst doen, maar hebben in ons klimaat geen biologisch nut.

Wanneer na verloop van tijd het wateroppervlak dreigt dicht te groeien, kunt u stap voor stap een deel van de drijfplanten vervangen door zuurstofplanten.

De mooiste en tevens de meest in het oog springende drijfplant is de krabbescheer of Stratiotes aloides.

De aankoop

Bij de aankoop van drijfplanten letten we op het volgende:

  • De drijfplanten moeten frisgroen van kleur zijn en mogen geen rottingsverschijnselen vertonen.
  • De waterbak van de handelaar waarin de drijfplanten staan, moet proper zijn en mag geen kwalijke geur verspreiden.
  • We kopen best niet te vroeg, de planten moeten sterk genoeg zijn.

Het planten

Drijfplanten hoeven niet te worden geplant. Zij zorgen zelf voor de eventuele verankering tegen afdrijven. De naam zegt het zelf: ze drijven.
Bij een evenwichtige siervijver behouden we een oppervlakte bedekking van 30 à  40% met drijfplanten.

Vermeerderen

Drijfplanten vermeerderen zich zelf spontaan door het aanmaken van nieuwe plantjes op aflopers. Deze nieuwe plantjes kunnen we heel gemakkelijk wegnemen of afknippen.

Onderhoud

Wanneer drijfplanten het gehele wateroppervlak dreigen te overwoekeren, dan kan men in de zomer een deel wegnemen zodat het zonlicht niet volledig wordt weggenomen.

Overwinteren van niet-winterharde drijfplanten

Sommige drijfplanten zoals Mosselplant, Vlotvarentje, Waterhyacint en Waternoot verdragen geen temperatuur onder de 15°C. Deze planten moeten in de winter binnen worden gehouden. Dit is niet gemakkelijk. Je hebt meer kans om de plantjes over te houden wanneer ze veel licht krijgen, constant een temperatuur van 16°C krijgen en een rijke voedingsbodem. Van zodra dat de temperatuur buiten boven de 15°C stijgt, kunnen deze plantjes wederom buiten in de siervijver uitgezet worden.

Nuttig advies

  • Plant geen drijfplanten boven zuurstofplanten. De zuurstofplanten krijgen dan geen zonlicht.
  • Laat de drijfplanten ook nooit het wateroppervlak volledig dichtgroeien: 1 Vissen hebben altijd een vrije plek nodig om boven te komen.2 De temperatuur van het water kan niet voldoende stijgen als het wateroppervlak volledig is dichtgegroeid.3 Het zonlicht moet ook onderin de vijver kunnen voor de zuurstof- en onderwaterplanten.

Assortiment

Een zeer mooie drijfplant is de krabbescheer of wateralë. Door zijn bladrozet vertoont de plant veel gelijkenis met de ananasplant, waardoor de vijver een exotisch karakter krijgt. In de winter zakt deze plant naar de bodem.

De waterkers gedijt goed in stromend water. Met een pompje kan het water stromend gehouden worden. De heerlijke blaadjes zijn dan te plukken uit de eigen vijver.
Kroosvaren is een andere drijfplant

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuin- en omgevingsaanleg.

Artikel Inhoud

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.