The Pond Library

Moeraswolfsmelk, Euphorbia palustris

moeraswolfsmelk

Moeraswolfsmelk is een forse overblijvende vijverplant met kruipende uitlopers. De wijd vertakte, kruipende wortelstok vormt een wortelstelsel, dat wel één meter diep kan reiken  Zijn recht omhoog gaande, vertakte stengels kunnen 120 cm lang worden.

Niet zelden worden ze zelfs tot 150 cm hoog. Smal lancetvormige bladeren, die tot 8 cm lang en 2 cm breed zijn omkransen de stevige stengels. Ze zijn verspreidbladig, zittend en  bijna gaafrandig of getand. Aan de bovenzijde zijn de blaadjes donkergroen, aan de onderzijde blauwgroen. Hierdoor lijkt de plant wat op een kleine wilg.

Moeraswolfsmelk bloeit van mei tot juli. De bloemen staan in een veelstralig schijnscherm tussen geelgroene napvormige schutbladen. Zoals bij alle leden van de familie zijn het de schutbladen die vooral opvallen. De veel kleinere kelkblaadjes zijn ook geel en de kelk draagt gele, ovale klieren.Dit alles dient ertoe, de bloeiwijze meer op een bloem te doen lijken. Na de bloei komen er drielobbige vruchten met ronde wratten.

Moeraswolfsmelk is inheems in Europa en Siberië. Hij komt voor in moerasgebieden en langs oevers van beken en vijvers. In vochtige bossen en aan de zoom van wilgenhakhout, op periodiek of altijd nat turfachtig of humusrijk slib voelt deze plant zich ook thuis.

Een van de dankbaarste vijverplanten

Moeraswolfsmelk is voor de vijver een juweel van een plant die in ons land spijtig  genoeg steeds zeldzamer wordt en erg bedreigd is.  De citroengele bloemen lijken in de schemering licht te geven. Een waterdiepte van 0 tot 10 cm is gewenst, bij voorkeur in de zon maar halfschaduw wordt ook goed verdragen. Ook in niet té droge tuingrond groeit de plant. Royale, solitaire groepen aan de oever of in het vrij water staan het mooist. Als vlakvullende onderbeplanting worden de planten wel eens gebruikt voor natuurlijke vijveroevers. Voor grotere vijvers kan gedacht worden aan een combinatie met moerasspirea, kattestaart en koninginnekruid.

Te lang geworden planten kan men na de bloei voor de helft inkorten. Er treedt dan herbloei op. De opvallende hevig purperrode herfstkleur van de plant wordt erg gewaardeerd door degenen die dit sieraad een plaats gunnen in of naast hun watertuin. Ook in de winter blijft de mooie kleur van de takken lang bewaard en zorgt zo voor een levendige tint in dit grijze jaargetijde. Vermenigvuldiging gebeurt probleemloos door delen van de wortelstok of zaaien.

Als cultuurvariëteit kan Euphorbia palustrisWalenburg Glorie” vermeld worden. Dit is een wat kleinere, fijnere en lichtere plant, slanker en minder vertakt. Hij groeit ook minder snel, wat een voordeel kan zijn. Er bestaat ook een dubbelbloemige variëteit.

Het witte melksap van moeraswolfsmelk is giftig en irriteert de huid.

Genoemd naar een arts

Het geslacht Euphorbia werd genoemd naar Euphorbos, lijfarts van de Mauretaanse koning Juba II en gestorven in 54 voor Christus. Dokter Euphorbos was de schoonzoon van Antonius en Cleopatra en tevens een beschermeling van Julius Caesar. Hij publiceerde een tekst over de geneeskrachtige eigenschappen van Euphorbia. Dit grote plantengeslacht levert de mensheid zowel voedsel en was als olie en rubber, zowel gif als medicijnen, zowel afscherming voor veekralen als mooie kamerplanten, tuinplanten en vijverplanten.

Guido Lurquin

Guido Lurquin

Guido Lurquin, woonachtig in Leuven (Vlaams Brabant, belgië) is een professioneel schrijver en fotograaf. Hij schrijft voor verschillende tuin- en vijvermagazines zoals Vijvers & Tuinen en geeft ook lezingen. Guido Lurquin heeft zich vooral toegelegd op de fotografie en het bestuderen van waterplanten. De kennis haalt hij uit eigen ervaringen met zijn tuinvijvers. Voor deze site schrijft Guido Lurquin de monografieën van de waterplanten en zorgt hij voor passend en prachtige foto's.

Artikel Inhoud

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.